Hej Lira i Arild!

Vi hälsar en sprillans ny medlemsförening välkommen till Folk You. Lira i Arild delar med sig av sitt festivalarrangörsskap!

Foto: Av reportern Sara Manelius, med Alva längst till vänster, Ellen i mitten och Elin till höger.

Hej! Vilka är ni som ligger bakom Lira i Arild och vad gör ni i er förening?
Vi är en trio av gamla och nya vänner bestående av Elin Dahlberg, Ellen Lenhoff och Alva Wadströmer, som ville skapa en festival där genrer och olika konstformer ges utrymme och får inspirera. Vi delar alla tre en bakgrund djupt rotad i musik, där allt från barockdängor, polskor till modern jazz har fått sätta ton och ville vi komma ifrån den traditionella festivalen där man ofta kretsar kring en genre. Vi tänker att man inte nödvändigtvis måste välja mellan vilken konsertbiljett man vill ha, och med samma tänk ville vi även skapa en festival där konst och poesi får samma utrymme som musiken. Alla former av kultur tycker vi förstärker varandra och på så sätt hoppas vi att Lira i Arild öppnar upp för nya upplevelser för publiken – kommer man som inbiten jazzälskare kanske man går hem med kärlek för
något helt nytt. När vi planerar festivalens innehåll söker vi oss till duktiga och kreativa kulturutövare som har ett stort driv framåt och hoppas att vi skapar en schysst plattform att verka genom.

Hur väcktes idén att ni skulle bli festivalarrangörer?
Alva hade haft en idé i flera år om att köra en festival i sin hembygd Arild, men vår förening kom till efter att vi i somras fick (ändå den rätt galna) idén “vi kör festival om en månad”. Det blev verkligen en intensiv månad av långa videosamtal med planering och oro av att det inte skulle gå bra – att vi skulle missa något i planeringen. Vi hade egentligen ingen erfarenhet att arrangera något helt från grunden av denna storlek så det var mycket att sätta sig in och tänka på med många turer hit och dit. Men bevisligen går allt med lite jävlar anamma och med varandras stöd flöt festivaldagen på toppenbra, med många fina möten mellan musiker och publik samt konstnärerna och musikerna sinsemellan. 

Det tycker vi bevisar att alla kan vara arrangörer! Har man en fet idé kan den alltid i någon form utföras. Alla är verkligen en resurs, och brinner man för något är det bara att köra. Idag är vi en väldigt liten styrelse som verkligen trivs ihop, men det är också otroligt värdefullt för oss som dels pluggar till klassiska kandidat samt till psykolog att vi får stöd och inspiration av våra utskott. De består av andra klassiska musiker, jazzare, folkare och konstnärer som får tycka till och hjälpa oss göra festivalen så go som möjligt.

Bandet AUDIO-VIDEO tillsammans med konstnären Manda Gentz Ahl.

Vad tycker ni är det klurigaste med att arrangera festival, och vad är det bästa?
Det klurigaste med att arrangera en festival är nog att tänka ut en bra budget. Det är svårt att i förhand veta vilka medel man har och att i förhand göra en uppskattning på detta när man tänker på omkostnader. Detsamma gäller när man tänka ut exakt hur dagen ska flyta på, vem som ska hämtas när eller när det bandet ska hinna äta, man får helt enkelt göra en god planering och vara flexibel. Vi befinner oss också på en liten ort så det har varit svårt att hitta bra lokaler som rymmer allt vi behöver, men nu när vi kör vår andra upplaga och vill utöka festivalen till 2 dagar verkar det ändå gå vägen för oss lokalmässigt tack vare fantastiska Arildsbor. 

Man får verkligen inte underskatta alla olika slags samarbetspartners, för alla vill ju egentligen samma sak. Att göra kultursverige starkare. Det bästa med att arrangera är att vi får arbeta tillsammans, det är så himla roligt och givande! Något annat vi uppskattar att vi känner att det finns utrymme att ständigt
utvecklas; något år kanske vi lägger till en dansshow och ett annat år kanske spoken poetry? Det finns oändliga kombinationer på hur en festival kan se ut och det gör att vi alltid kan tänka i nya banor. Det är även oslagbart att se när kulturarbetare inspirerar varandra och blir peppade av varandras konstformer – den största drömmen är om vi kan möjliggöra nya kontakter som blir till spännande genreöverskridande projekt i framtiden!

Och sist men inte minst – vad skulle ni säga att folklig kultur innebär för er?
Det enkla svaret som vi tänker på direkt är att folklig kultur är glädje. Eftersom två av oss är klassiska musiker är folkmusik också så otroligt inspirerande, vår repertoar skulle vara bra mycket tråkigare utan århundraden av folkliga influenser. Vi skulle också säga, om man pratar om musiken att den alltid är så genuin- ner till varje bordun är det inget mindre och inget mer än precis vad lyssnaren eller dansaren behöver. Det är helt otroligt och lika rörande varje gång! Vi tänker på gemenskapen på alla stämmor där nya influenser alltid är välkommen samtiden man verkligen lyckas bevara olika arv. Det finns så mycket att utforska inom så många delar: dans, musik, slöjd, historia och då blir det så naturligt och fint att folklig kultur passar och inkluderar de allra flesta.

Folkmusikern och kompositören Siri Eigard som spelar tillsammans med de klassiska musikerna Alvin Sundling och Alva Wadströmer. Till höger konst av Linnea Nöbbelin.

Är Lira i Arild något för dig? Du kan enkelt bli medlem i föreningen härKolla också in deras Instagram och Facebook.

Translate