Folkwebben

Vill ni ha hjälp att starta ny förening för att kunna ansluta er till Folk You? Eller är ni kanske redan en av våra medlemsföreningar och behöver hjälp med sånt som hör föreningslivet till?

Folkwebben är vår guide och verktygslåda för er, med tips om sådant som är bra att tänka på som medlemsförening. Längst ner på sidan hittar ni även inloggningssidan till e-bas, vår internplattform för medlemmar, där ni bland annat rapporterar årsmöte och samlar alla era medlemmar.

Undrar du hur en förening startas, hur en budget skapas eller hur ett årsmöte egentligen går till? Då finns informationen du söker här!

Allt du behöver veta för att komma igång med en ny förening.

Tips för att driva er förening när den väl finns.

Folkwebben har tagits fram i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet – ett studieförbund för, av och med kulturutövare med verksamhet i hela Sverige. Det är ett religiöst och partipolitiskt obundet studieförbund som verkar för att främja demokratiska värden och ett starkt föreningsliv i folkbildningens anda.
Som förening är det bra att vara ansluten till ett studieförbund. Då kan ni rapportera in den verksamhet ni gör i form av studiecirklar och kulturprogram – i utbyte får ni all möjlig stöd och stöttning i form av bidrag, hjälp med samarbeten, lokaler, marknadsföring, kompetensutveckling och annat.

Kontakta genreutvecklarna på Kulturens för att ta reda på mer om hur ni gör:

Therese Olsson Hugosson
Genreutvecklare Folklig Musik
072 – 72 72 006
Therese.hugosson@kulturens.se

Sanna Svedestedt Carboo
Genreutvecklare slöjd och hantverksmässigt skapande
070-755 28 27
sanna.svedestedt@kulturens.se

Q & A

Varje år ska ni gå in på ert konto i eBas och uppdatera följande:

 • Justerat och underskrivet årsmötesprotokoll, årsmötesrapport och verksamhetsrapport.
  Detta vill vi ha för att se så att er förening fortsatt är demokratisk samt för att veta vilka som sitter i er styrelse. Vi vill så klart veta vilken typ av verksamhet våra föreningar håller på med så att vi kan anpassa vårt arbete utifrån vad ni gör.
 • Föreningens medlemmar
  Antingen kan varje medlem anmäla sitt medlemskap själva via föreningens online-registreringslänk, eller så kan föreningen ladda upp alla medlemmar på en gång i eBas med hjälp av en excelmall. Kolla av så att minst 60 procent av organisationens medlemmar är från 6 år till 25 år. Detta är ett krav för att ni ska få vara anslutna till Folk You
 • Styrelsen
  Information om vilka som sitter i nya styrelsen och vem som är kontaktperson till föreningen, så att vi kontaktar rätt person om viktiga frågor.
 • Bankkonto
  Bankgiro så att ni kan ta emot Folk Yous bidrag. För att vi ska kunna godkänna föreningens bankgiro vill Folk You se ett bevis från banken att kontot tillhör er förening, annars har vi ingen aning om vem eller vilka vi skickar pengar till.

Folk You är en ungdomsorganisation som drivs genom sina medlemsföreningar och får stöd från den statliga myndigheten MUCF – Myndigheten för civilsamhälles- och ungdomsfrågor. För att vi ska få bidrag från MUCF och därmed kunna dela ut våra verksamhetsbidrag och projektbidrag måste våra medlemsföreningar tillsammans varje år ha minst 1000 inrapporterade medlemmar mellan 6-25 år.
Därför är det viktigt att din förening rapporterar in sina medlemslistor varje år. Det gör ni via eBas.

EBas kan ni också använda för er egen skull – för att själva hålla koll på vilka som är medlemmar i er förening. Det går att lägga in alla medlemmar manuellt men det går också att skapa en registreringslänk som ni kan skicka till era medlemmar så att de själva kan registrera sig.

EBas kan ni också använda för att själva hålla koll på vilka som är medlemmar i er förening. Det går att lägga in alla medlemmar manuellt men det går också att skapa en registreringslänk som ni kan skicka till era medlemmar så det själva kan registrera sig.
Det är också ett bra sätt att spara sina årsmötesprotokoll.