Hej Kulturföreningen KAOS!

Kultur, ansvar och skaparglöd står våra medlemmar i Kulturföreningen KAOS för. Varje sommar driver de Kafé Nyfiket på Rättviks Gammelgård, och har senast i vintras fått projektstöd från Folk You för detta. Välkommen att inspireras! Michelle Holm har svarat på några frågor.

Hej Michelle! Berätta lite om ert kafé och er förening!
Jag brukar beskriva Nyfiket som ett kulturkafé, som har utbud för såväl små som stora. Kaféserveringen är beläget utomhus på tunet på Rättviks Gammelgård. Tunet är omringat av gamla byggnader från Siljanstrakten som kommer från olika århundraden. Vill man veta mer om dessa hus kan man gå på en guidad rundtur tillsammans med Rättviks Hembygdsförening som förvaltar Gammelgården.

Föreningen består av ett tjugotal personer mellan 20 och 30 år från olika delar av landet. Vi arbetar som en platt organisation. Vi har alltså ingen chef eller liknande, utan tar beslut tillsammans och försöker undvika
makthierarkier så långt det går. Under våren och hösten arbetar vi volontärt med att planera inför sommaren, med allt från att sätta meny, sköta ekonomi och lägga schema till att boka in artister, kontakta hantverkare och planera vad vi vill odla i vår örtagård.

Vi är måna om varandra, på samma sätt som vi är måna om våra kunders upplevelse. Många arbetar kvar hos oss flera år i rad och kommer ofta och hälsar på, även om de inte längre arbetar för oss. Till exempel finns Agnes Hamberger och John Bylund, som vi brukar kalla våra “Nyfiket-föräldrar”. De arbetade på Nyfiket ett par somrar och flyttade sedan upp till Bodlindor, som ligger en mil söder om Rättvik, gifte sig på Gammelgården och skaffade förra året den gulligaste Nyfiket-ungen Idun. De kommer ofta på besök och vi kan alltid vända oss till dem om vi behöver hjälp med någonting.

Hur startade allt? När kom er förening först till?
Kafé Nyfiket grundades år 2009 av Ylva Rolfsdotter Söderberg tillsammans med fyra vänner. De hade fått kontakt med Rättviks Hembygdsförening som var på jakt efter några som kunde driva ett kafé under sommaren på Rättviks Gammelgård. Tillsammans skapade de fem vännerna Kulturföreningen KAOS och började driva Kafé Nyfiket.

De första åren var tuffa, som de alltid är när man startar upp en ny verksamhet, och vännerna fick ta pass inom hemtjänsten för att få ekonomin att gå ihop. Nyfiket drevs med kämparglöd och kreativa lösningar. Under åren slutade viss personal medan nya anslöt sig – och så har det fortsatt. De som stannar kvar har ansvaret att föra vidare kunskapen som samlats in under åren, medan nya i föreningen har möjlighet att komma in med nya idéer och tankar. På så sätt utvecklas vi hela tiden, samtidigt som vi har en stabil grund som sträcker sig ända tillbaka till 2009.

Kaféet ökade mer och mer i popularitet och fick chansen att växa och utvecklas. Vi har utvecklat goda kontakter med lokala leverantörer, blivit en populär konsertscen för folkmusik och öppnat en hantverksbutik med alster från såväl Dalarna som resten av landet. Under åren har vi fått gott om stöd från människorna i Rättvikstrakten och stora såväl som små organisationer och bidragsgivare. Tack vare de fem vännernas engagerade arbete under det första året kan vi nu, tretton år senare, fortsätta att driva detta välbesökta och omtyckta kafé. 2022 är vi 19 personer som är med i Kulturföreningen KAOS och driver kaféet och har det som heltidssyssla under sommaren, vi har kommit en lång väg sedan sommaren 2009.

I er projektansökan skriver ni att ni genom kafét vill stimulera konst- och kulturlivet i Rättvik och bidra till en levande landsbygd i Sverige. Varför är det viktigt?
En av Nyfikets grundpelare är att vi tror på landsbygden. För oss är det viktigt att föra ut kultur och god, kvalitativ mat utanför de större städerna. Rättvik och Dalarna har så mycket att bjuda på och vi vill hjälpa till att lyfta det. Genom att arbeta med flera lokala matleverantörer ser vi till att både stötta dessa mindre verksamheter samtidigt som vi tar hand om vårt klimat, genom att slippa onödigt långa och bränslekrävande transporter. Klimatet är något som vi alltid har i åtanke, både när det kommer till vår mat och allt annat. Vi har vid flera tillfällen haft evenemang i samarbete med Naturskyddsföreningen och det är något vi planerar att fortsätta med. I år kommer de och håller i en fågeldag tillsammans med oss.

Vi tror starkt på att alla borde ha tillgång till kultur, inte bara de som bor i landets större städer! Vi inriktar oss främst på folkmusik då det finns en stark tradition av det i Rättvik/Dalarna och för att många i personalen själva spelar eller är intresserade av just den musikgenren. För att sammanfatta, som vi skriver på vår hemsida: “Ett levande land, en välmående jord och människor som lever bra liv och får uppleva massa kultur. Det är vad vi vill.

Har ni några tips till andra som vill starta förening för att göra något liknande?
Först vill jag säga: kör, kasta er ut! Det är läskigt och innebär många risker, speciellt i början, men har potential att bli något viktigt och långvarigt. I Kulturföreningen KAOS är det av största vikt att vi i föreningen/personalen mår bra och har en trygg och rolig arbetsmiljö. Vi anordnar många interna aktiviteter för att stärka våra relationer och är noga med att lyssna på varandra och se till att alla får komma till tals. Det är viktigt att ha tydliga mål och grundpelare, men vägen till dessa mål är också viktig.

Sedan vill jag tipsa om att dokumentera allt ni gör. Kulturföreningen KAOS har ett gigantiskt arkiv av dokument och mötesprotokoll som sträcker sig ända tillbaka till grundandet av föreningen. Vi har alltid möjligheten att gå tillbaka och se vad som har hänt tidigare år. Då kan vi se vad som har fungerat bra och vad som fungerat mindre bra.

Sist men inte minst – vad innebär folklig kultur för er?
Rättvik och Dalarna är präglad av gammal folklig kultur som vi är måna om att bevara. Det kan handla om allt från traditionella hantverk till folkmusik till grödor som odlats länge i trakten. Genom kafé, hantverksbutik, konserter och andra evenemang försöker vi att skapa en plats där gammal kultur som finns i Rättvik kan möta ny kultur från andra hörn av världen. Vi vill att kulturarvet ska vara levande och tillgängligt för många.



Läs mer om Kafé Nyfiket på www.kafenyfiket.se eller följ på Facebook och instagram.

Vill du bli medlem i föreningen? Varje år är nya medlemmar välkomna att vara med och driva Kulturföreningen KAOS & Kafé Nyfiket. Håll koll på föreningens sociala medier i november/december för mer information!

Translate