Hej Skånefolk Youth Ensemble!

Låt oss presentera vår medlemsförening Skånefolk Youth Ensemble! Emma Arvidsson delar med sig av hur härligt deras senaste camp var och ger dessutom tips till den som vill arrangera något liknande!

Vår förening omvandlar drömmar till verklighet! Därför varierar verksamheten från år till år utifrån styrelsens och medlemmarnas ambitioner och önskemål. 

Förra året hade vi många mindre träffar på corona-säkert avstånd inom föreningen, eftersom alla årliga event var inställda. Mellan vågorna fick vi dock möjlighet till workshops med stora folkmusik- och folkdansidoler samt möjlighet att bygga vidare på ett gammalt samarbete med en motsvarande tysk ungdomsgrupp. Det drev vi vidare nu i vår genom att bjuda in dem till vårt läger i Höör med trion RÅ.

Till sommaren hoppas vi återigen kunna delta på stämmor och festivaler runt om i Sverige, precis som somrarna före pandemin. Förutom att föreningen erbjuder festivalsällskap så får våra medlemmar förmåner – som reseersättning eller kursavgifter till reducerat pris.


Vilka är ni som ligger bakom föreningen och hur gick det till när ni bildades?

I år består vår styrelse av Hanna Bengtsson, Emma Arvidsson, Sandra Holst, Moa Nilsson och Kalle Johansson. Två av oss tar studenten till sommaren, resterande lever livet på folkis och arbetar. Med ungdomligt blod driver vi växandet av unga ”FolkSverige”. 

Föreningen startade 2012 av Pär Moberg och var från början ett sommarjobb. I en vecka fick skånska ungdomar arbeta fram en föreställning utifrån ett tema och veckan därpå bar det av på turné. Med åren blev det sakta en årlig verksamhet med egna träffar och föreställningar terminsvis. 2020 lämnade Moberg vidare föreningen till oss ungdomar som idag driver den själva.


Ni arrangerade nyss ett camp med stöd från Folk You – vad var det ni hittade på under helgen?

SKFYE-CAMP var en sömnlös helg fylld med mycket skoj i Höör. Trion RÅ inledde lägret med en intimkonsert som mynnade ut i en workshop. Därefter efter blev det dansutlärning med Emma Arvidsson, både i ring och i par. Kvällen avslutades med jam. Lördagen fortsatte i samma anda.

Workshopen med RÅ gick i hejdundrande fart, nya låtar och arr spelades glatt. Däremellan var det mer dansutlärning så att alla skulle vara beredda inför kvällens stora äventyr till Malmö Folk. Där var det konsert med Mavara, dansgolvet var denna gång tomt på stolar och fyllt av dansande publik under hela konserten!

När vi återvände till Backagården i Höör blev det en tur ner till Ringsjön för ett dopp. Ett mycket effektivt sätt att kyla ner sig efter flera timmars dansade i Malmö. Trots en lång dag var det få som gick och la sig den natten… Men fyllda med adrenalin spelade vi en fantastisk konsert på söndagen. Den sändes dessutom live på vår facebook, så för den nyfikne finns den fortfarande kvar att se. 


Vad är era bästa tips till andra föreningar som vill arrangera liknande evenemang som SKFYE-camp?

Vårt bästa tips är att va ute i god tid. Om ni behöver söka projektbidrag så gör det allra först – bidragsgivare har ibland deadlines som inte stämmer så bra överens med era datum.

Börja parallellt boka band och lokal, att boka tar alltid längre tid än man tror. Här är det också viktigt att skriva kontrakt för alla inblandade parters skull. När det kommer till marknadsföring, se till att ni får pressmaterial från bandet i god tid och lägg gärna lite tid på designen för att ge det ett enhetligt intryck – det lockar deltagare!

Det är effektivt att sprida eventen på media där ni når rätt publik men även lite utanför era vanliga kretsar, ibland nappar någon oväntad och det är extra roligt. Effektivast är dock att individuellt bjuda in till era trogna medlemmar och vänner, jämfört med att dela i grupper. Ett arrangera ett event innefattar många olika delar, så dela gärna upp arbetet och ansvara för varsin del. Ha sedan möten där ni stämmer av punkter.

Var inte rädd att fråga om hjälp – det kan vara från nära familj, vänner, Folk You eller ett studieförbund. Våra sista tips är att ha skoj, det kan kräva en del energi och tid så arrangera bara för att det är roligt men våga prova, man lär sig otroligt mycket på vägen! Kom ihåg det finns en frihet i att vara med och skapa sin egen folkkulturscen, en som kan reflekterar vad vi som yngre utövare vill göra.Är du mellan ca 14 och 25, och sjunger, spelar eller dansar? Bli medlem i Skånefolk Youth Ensemble här: https://ebas.folkyou.se/signups/index/30


Foto: Ingvar Eliasson

Translate