Hej Västergötlands Unga Folkmusikanter!

Vi har ställt några frågor till Jenny Gustafsson, en av de musikaliska ledarna i verksamheten Västra Låtverkstan, som drivs av Folk Yous medlemsförening Västergötlands unga folkmusikanter.

De är en ungdomssektion av Västergötlands Spelmansförbund, och föreningen startades i samband med att de tog över driften av Västra Låtverkstan.

Hej Jenny! Hur kommer det sig att ni bildat förening?
Västergötlands Spelmansförbund bildades 1948, och är en intresseförening för folkmusik, visa och dans. Sedan bildades VUF när vi kände att det var på tiden med en ungdomssektion. Föreningen verkar nu för att stödja ungdomsverksamhet i både Västergötlands Spelmansförbund och paraplyorganisationen Folkmusik i Väst.

Vad brukar ni hitta på i er förening?
Verksamheten Västra Låtverkstan är en kurs för ungdomar från 14-20 år. Musiken som ensemblen spelar är traditionell folkmusik från Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Under fyra helger på ett läsår får man lära sig traditionella låtar, arrangemang och slutligen ge sig ut på turné. Kursen handlar om att bygga upp en konsert och att framföra musiken som ett band.

Vårt andra projekt är Sjövikskursen som är ett veckolångt sommarläger, en låtspelskurs för ungdomar från 12 år. På kursen får man lära sig traditionell och ny folkmusik från Västergötland, på gehör. Kursen har varit igång sedan 1986 och är en av landets äldsta folkmusikkurser för barn och ungdomar.

Vad är det bästa med att vara musikalisk ledare?
De gånger då ungdomarna vågar lite mer än tidigare, tar ut svängarna och hittar varandra i musiken, det är nog det bästa! Jag tycker att hela processen är spännande – från låtutlärning och musikaliska arrangemang till presentationer och turnéliv, det händer så mycket under en säsong. Det är en kick att jobba med Västra Låtverkstan!

Vad skulle du säga att folklig kultur innebär för dig?
Låtspel, att ta del av musik- och danstraditioner, spela på gehör och att hitta sitt eget uttryck.

Translate