Hej Balkan Blues Company!

Bland föreningarna som fått projektstöd från Folk You i vinter finns Balkan Blues Company. Vi har ställt några frågor till Alismir Jugo, festivalproducent inom föreningen.

Bland föreningarna som fått projektstöd från Folk You i vinter finns Balkan Blues Company, en ideell musikförening som grundades 2001 i stadsdelen Angered i Göteborg (dock under ett annat namn vid tillfället). Idag håller de till på andra sidan stan, vid Kulturstationen i Majorna. Vi har ställt några frågor till Alismir Jugo, festivalproducent inom föreningen, om deras verksamhet och kommande festival.

Hej Alismir! Vilka är Balkan Blues Company och vad gör ni?
Vi är drygt två hundra medlemmar, ungdomar och vuxna med ursprung från runt femton olika länder. Vi samarbetar med Studieförbundet NBV och arrangerar flera studiecirklar i deras regi. Lokalen där vi håller till innehåller replokaler, inspelningsstudio, rum för studiecirklar, kontor och fritidsrum.
Föreningen tillhör Socialnämnden Nordost i Göteborg och våra medlemmar deltar regelbundet i trygghetsvandringar i stadsdelen där vi håller till. Föreningens styrelsemedlemmar har genomgått utbildning och processledning i jämställdhetsstrategier. Vi organiserar också olika events, arrangerar spelningar, medverkar och samarbetar med liknande organisationer. Föreningens ansikte utåt är orkestern Bosnia Express.

 

Berätta gärna lite om festivalen ni brukar arrangera!
Göteborg Balkan Festival genomförs årligen sedan 2013, tre dagar med olika aktiviteter som har romsk kultur och balkanmusik i fokus. Poesi, föreläsningar, utställningar, workshops för ungdomar och levande musik.


Vi har förstått att ni ska ha ett större fokus på aktiviteter för unga i år, vad är det ni ska hitta på med projektstödet som ni fått?

Projektstödet kommer att användas för att täcka kostnader kring en av festivalens tre dagar i år. Den dagen kommer vi nämligen ha programpunkter som omfattar workshops i romsk balkanmusik för ungdomar. Föreningen har många aktiviteter för ungdomar, vi prioriterar romska ungdomsaktiviteter som omfattas av begreppet minoriteternas kultur i Sverige. Det här projektets viktigaste målgrupp är just unga (13-26 år)som är intresserade av och sysslar med musik och kultur.

 

Foto: Zg. Schwartz

Translate