Hej Hovrastämman!

Dags att säga hej till en av våra medlemsföreningar. Hovrastämman är tillbaka efter tio års paus, med en nystart! Hur spännande är inte det?

Hej Hovrastämman! Berätta lite om stämmans historia!
Hovrastämman, som sades starta stämmosommaren, hölls varje år på Kristi himmelsfärd mellan åren 1992 och 2014. Grundare och arrangör var Björn Ståbi som med sin fru Viveka och många engagerade
medarrangörer och hjälpande bybor skapade stämman. På sista Hovrastämman 2014 satt 12-åriga Nelly förkrossad i publiken under avtackningen av stämman. Där och då bestämde hon sig för att starta upp stämman igen så att fler barn ska få uppleva den folkmusikdröm på Hovrastämman som hon fick. Idag är hon projektledare för återuppstarten. Hon fick med sig sin vän Gry på tåget och även Irina och
Louisa, systrarna från grannbyn Ed, som också gick på barnkurs på Hovrastämman, alla med stark anknytning till folkmusiken och Hovra. Vi som arrangerar återuppstarten av Hovrastämman är Nelly Brodén Lindkvist, Irina Vogt Westling, Louisa Vogt Westling och Gry Lindgren. 

Vad är det ni vill återskapa nu och hur har ni organiserat er?

Vi vill skapa en spelmansstämma där nya nyfikna och erfarna folkmusiker, unga och gamla kan finna sin plats. I Hovra ska man känna sig välkommen, känna tillhörighet, vara trygg, inspirerad och fylld med musik, dans och glädje. En plats att komma tillbaka till år efter år. 
Förr anordnades Hovrastämman genom Hovra byförening som vi fyra arrangörer agerar genom för detta års stämma. Men vi som nya arrangörer har nu startat egen Folk You-förening och målet är att Hovrastämman ska hållas årligen och arrangeras genom föreningen Hovrastämman.

Vad har ni för planer till programmet för den här vårens stämma?
OJ OJ vi har en massa stjärnor som ska spela på Hovrastämman på fredagen och lördagen, både till dans och för sittande publik! Det blir röjigt, finstämt, rockigt och svängigt! Hoven Droven, Gävleborgs Ungdomsfolkbands skivsläpp, Låtstugan folkteatern Gävleborg, Spelmanslag och folkhögskoleklasser, Hovrastämmans egna långkursers slutkonserter. Dessutom dansuppvisning av Schwung och barnföreställning med Clownen Manne & CO… och många fler. Ja, ni hör ju, det kommer bli en fest!
Hela programmet finns på hemsidan och på våra sociala medier. Vi ses väl i Hovra?

Vad skulle ni säga att ”folkkultur för unga” innebär för er?
Vi ser stor betydelse i att det ska finnas ett sammanhang inom folkmusiken för barn och unga att känna tillhörighet i. Ett sådant sammanhang vill vi bidra med på Hovrastämman, dels i form av en barnkurs för 6-11 åringar. Här får barnen en självklar, trygg plats med nya vänner och blir välkomnade in i folkmusikens värld på ett roligt och lekfullt vis. Programmet är även fullt av konserter och dansspelningar av unga spelgrupper. Dessutom kommer det finnas platser på området speciellt tillägnade alla besökande barn. “Småfolk” är vad vi kallar det barnkoncept vi framtagit för denna återuppstart. I småfolkets områden finns lekmöjligheter i mängder, det är extra mysigt och barnvänligt
ombonat och alldeles inbjudande för ett barn att gå loss.

Läs mer och kolla in Hovrastämman på deras hemsida.
Ni hittar dom också på Instagram och på Facebook.

Verkar den här föreningen som något för dig? Bli medlem här

Translate