Hej Ronja! Vad är egentligen Ethno och vad pysslar ni med i er Ethno-förening?
I korta ordalag kan vi säga att Ethno är ett demokratiskt folk- och världsmusikläger för unga som idag finns på alla världens kontinenter. Varje Ethnoläger organiseras av olika föreningar i olika länder, men vem som helst kan ansöka om att vara med var som helst! (Om detta låter spännande och någon läsare vill veta mer så surfa in på www.ethno.world.)
Vi i föreningen Ethno Experience finns till för att dela det obeskrivbara guldet som Ethno är med fler, göra det tillgängligt för många och skapa möjligheter för våra medlemmar att utforska Ethno-världen. I det stora Ethno-paraplyet finns vår förening som en yngre systerförening till Ethno Sweden. Det är där vår huvudverksamhet sker och även där de flesta av våra medlemmar finns.
Vilka är ni som ligger bakom föreningen?
Idag är det jag, Ronja Grafström, tillsammans med Prabhat Das och Sofia Tåhlin som sitter i styrelsen för föreningen. Första gången vi alla tre var på samma plats var på Ethno India 2018, men innan dess hade vi minst sagt sprungit på varandra i andra musiksammanhang.
Under de år som vi har utgjort föreningens styrelse har vi drivit flera projekt som underlättar våra medlemmars deltagande i olika Ethnoläger. Projekten har vi kallat för sånt som “Fly with Ethno Experiece” och “Helping hand Ethno Experience”. Ett annat stadigvarande projekt som vi återkommer till årligen är att hjälpa till med att ordna en hejdundrande partykväll på lägret Ethno Sweden!
Även under corona kämpade vi för att hålla Ethno-andan uppe i form av live podcasts under namet “Chit-chat” där vi intervjuade Ethnopians om deras upplevelser, drömmar och “experiences”. Detta sändes live från vår Facebooksida och var verkligen ett kikhål ut från isoleringen till kära minnen.
Varför drog ni från början igång med er egen förening?
Vår förening startade som ett svar på den längtan Ethno Swedens deltagare hade efter ytterligare en organisation när sommarlägret var slut för året. Det blev en plats för deltagare och medlemmar att nätverka, en arena att smida planer inför nästa års läger och en faktisk utgångspunkt att planera den årliga partykvällen under lägret som jag tidigare nämnde. Från början var föreningen tänkt som en liten lillasyster till Ethno Sweden, men med åren har den vuxit till att driva större projekt hand i hand med sin storasyster.
Vad ska ni hitta på nu i sommar?
Nu i sommar är vår största önskan och mål att fysiskt närvara på Ethno Sweden! Jag och Sofia Tåhlin tar tåget från våra respektive håll och dyker in på lägret, mest för att hålla vårt årsmöte på plats, men också för att få smygsmaka på stämningen och atmosfären som vi älskar så innerligt.
Vi ska såklart också se till att årets partykväll blir något utöver det vanliga nu när vi äntligen kan tränga ihop oss och dansa igen! Dessutom har vi fått chansen att stötta en Ukrainsk ensemble som kommer till Ethno Sweden 2022. Vi hoppas att de får en fantastisk lägertid och det ska bli så kul att få träffa de människor som vi nu hört så mycket om!
Sist men inte minst – vad innebär folklig kultur för dig?
För mig ligger essensen av folklig kultur i social kontext och sammanhang. Det är någonting man gör tillsammans, på ett sätt som tilltalar och utvecklar människan i den folkliga kulturen – motiverar och inspirerar människor runt kulturen att ta vid för att fortsätta utveckla och delta i den.
Känner du för att bli medlem i Ethno Experience? Då ansöker du enkelt om medlemskap här!
Fotot överst i inlägget: Blanche och Maria – de två medlemmar Ethno Experience hjälpte skicka till Ethno Denmark.