Föreslå vinnare till Folk och Världsmusikgalan 2025!

Förslagslådan för Folk och Världsmusikgalan 2025 är nu öppen, och du kan föreslå vinnare till något av galapriserna. Kanske vet du precis vem som borde utmärkas till årets arrangör, nykomling, kompositör eller traditionsbärare?

Under Folk & Världsmusikgalan 2025 i Uppsala kommer priser i sju kategorier att delas ut till musiker, arrangörer, föreningar och organisationer med fokus på bedrifter under 2023-2024. Kategorierna är årets arrangör, artist, nykomling, utgåva, kompositör, traditionsbärare och slutligen årets hederspris. Nu kan du vara med och tipsa juryn om dina favoriter i de 6 förstnämnda kategorierna!

Skicka in ditt vinnarförslag till Folk och världsmusikgalan 2025 via knappen nedan. 
Galan vill ha in dina förslag senast den 3 november 2024. Mer info om kriterierna hittar du på Folkgalan.se

Mer om galans sju kategorier:

Årets arrangör

Vi vill uppmärksamma alla dem som med ideellt och engagerat arbete bidrar till att konserter och festivaler blir av. Priset går till en arrangör som under 2023-24 nått framgång eller stärkt sin position med ett aktivt arrangörskap och ett för genren och dess publik bra koncept och program.

Årets hederspris

Detta pris tilldelas en individ eller aktör som med sin gärning bidragit till att de traditionsbaserade kulturarven inom musiken och/eller dansen lever och utvecklas. Detta pris går inte att nominera till.

Årets kompositör

Priset är ett specialpris som delas ut genom ett samarbete mellan Stim och RFoD. Det avser att öka medvetenheten om att det skrivs ny musik inom folk- och världsmusikgenrerna.

Årets traditionsbärare

En levande tradition där dåtid möter nutid är vår genres livsnerv. Priset går till någon som under 2023-24 utmärkt sig genom att levandegöra och förmedla en folklig tradition från när eller fjärran.

Årets nykomling

Här ligger fokus på dem som inte är kända ännu men som har stor potential att slå igenom på allvar. Kan vara en ung grupp eller solist med rötterna i folklig tradition men också någon som startat en karriär sent i livet och som under 2023-24 tagit ett stort kliv framåt i sin karriär.

Årets artist

Kan vara en enskild artist eller en grupp som under 2023-24 utmärkt sig musikaliskt, på scen och med ett starkt personligt uttryck och bra
scenisk kommunikation. Någon/några som synts extra mycket på festivaler eller i andra publika sammanhang och med en tydlig koppling till folklig tradition.

Årets utgåva

Vi belönar en utgivning, fysisk eller digital. Här går priset till en utgåva med tydlig koppling till folklig tradition, som under 2023-24 utmärkt sig genom hög kvalitet – konstnärligt, innehållsmässigt och tekniskt.

Huvudarrangör för Folk & Världsmusikgalan 2025 är Riksförbundet för Folkmusik och Dans. Galans partners är Folk You – Folkkultur för unga, Eric Sahlström Institutet och Folkmusikens Hus. Övriga samarbetspartners är Uppsala Konsert & Kongress, Musik i Uppland, Folkdansringen, Sveriges Spelmäns Riksförbund med flera.

Translate