Hej Lustspel!

Dags för "Hej medlem" igen! Här har vi studentspelmanslaget Lustspel! Louise Quistgaard, föreningens ordförande, har svarat på några frågor.

Hej Louise! Vilka är Lustspel och vad brukar ni hitta på i er förening?
Lustspel är ett studentspelmanslag i Lund som drivs av studenter. Och av studenter som inte längre är studenter! Vi träffas varje tisdag under terminerna och spelar mestadels svensk folkmusik, fikar, tar en svängom ibland och har allmänt trevligt. Varje år brukar vi arrangera en julkonsert, med en enorm fikabuffé (ja, vi gillar att fika!), och ibland blir vi anlitade för spelningar – i juni till exempel spelade vi till dans och lärde ett gäng forskare på en internationell konferens att hoppa små grodorna.

Hur kom er förening först till?

Lustspel startades av Ella Meyrell år 2003, då hon tyckte att det saknades ett spelmanslag för studenter i Lund. Sagt och gjort, och sen har det rullat på. I vår firar vi 20 år som förening, och vi siktar på att ha en ännu mer bombastisk fest än den vi hade när vi fyllde 15 år! (Vi gillar inte bara att fika, vi gillar också att ha fest och träffa gamla Lustspelare!) 

Vad är era bästa tips till andra grupper av musiker som vill starta liknande initiativ som ni gjort genom Lustspel? 

Det absolut viktigaste är att ha roligt tillsammans – blanda musik med skratt och sång; har man inte roligt tillsammans så blir det liksom ingen bra musik. Ta hand om varandra och var snälla mot varandra! Sen så är det inte dumt att ha ett studieförbund i ryggen för att få hjälp att hitta lokal att repa i och så vidare. 

Vad innebär folklig kultur för er?
Tro’t eller ej så brukar vi inte sitta och problematisera kring begrepp, även om vi då är ett ganska beläst studentspelmanslag, så pass på den frågan! Men har någon där ute en fråga om japanska spelmanslag som spelar svensk folkmusik, kvantfysikens förträfflighet, stretchövningar för musiker eller hur man bäst smider en sax så har vi en kunskapsbas som heter duga!

Foton från vår spelning på Socionomernas examensceremoni, som vi spelar på varje termin. I år extra stiliga i folkdräkt då vi några timmar innan spelat midsommarlåtar på en konferens. Det var en intensiv kväll!

Läs gärna mer om Lustspel på deras hemsida.
Ni når dom också på Facebook.

Verkar Lustspel vara något för dig? För information om hur du blir medlem – skicka ett mail till styrelse@lustspel.com

Translate