Hej Ösupp!

Ösupp, eller Östergötlands Spelmansförbunds Ungdomsgrupp, har funnits som verksamhet i ungefär 25 år nu.

Egen förening blev de först 2021, och nu är de en av medlemsföreningarna i Folk You som dessutom fått projektstöd i vintras. Den första motorn bakom Ösupp var Lisa Hellsten, som har svarat på några frågor i månadens ”hej medlem!”.

Hej Lisa! Berätta lite om er verksamhet!
För 25 år sedan såg jag ett behov av att få unga att våga sig ut på stämmor och spelträffar. Utan stöd av varandra var det knepigt, men ihop med jämnåriga blev det roligt! Ösupp träffas oftast i samband med något vuxet arrangemang, ofta börjar vi lite innan de vuxna och slutar mycket senare, hehe… 

Vad är det ni hittat på med projektstödet som ni fått?
Vi bjöd in en grupp från Motala, eller vi bjöd hem oss till dem faktiskt, och fick ett gäng nya spelkompisar! Helgen hade fokus på sväng och puls, vi fick extra hjälp av slagverkaren Tobias Hedlund. Dessutom fick vi spela nya låtar av Frida Johansson och mig, fina och fula visor, dansa några jyssta dansmoves och laga vegetarisk tacobuffé. 

Vad har er förening i kikaren framöver?
Vi längtar efter att resa mer för att träffa andra som också spelar folkmusik! Våra framtidsplaner är att söka samarbete med andra unga spelare för att inspireras och inspirera. Bli gärna medlem för att haka på! För att bli medlem kan man skicka ett mail till folkmusik@hotmail.se och berätta att man vill bli med i Ösupp!

Vad innebär folklig kultur för dig?
För mig innebär det hög procent 3-takt, stadig förankring i tradition och en ständig längtan framåt!

Translate